VINCENT VAN GOGH BIOGRAFI

Fødselsår: 1853
Dødsår : 1890
Land: Nederland

Vincent van Gogh, en av de mest kjente postimpresjonistiske kunstnerne, som i hovedsak brukte farge som sitt viktigste symbol i uttrykket, ble født i Groot-Zundert, Holland, 30. mars 1853.

Som sønn av en pastor vokste han opp i et religiøst og kulturelt hjem, og var svært emosjonell, manglet selvtillit og slet med sin identitet og retning. Han trodde at hans sanne kall var å forkynne evangeliet; det tok flere år før han oppdaget sitt kall som kunstner. Mellom 1860 og 1880, da han endelig bestemte seg for å bli kunstner, hadde van Gogh allerede opplevd to uegnede og ulykkelige romanser og hadde jobbet uten hell som ekspeditør i en bokhandel, kunstselger, og predikant i Borinage (et kjedelig gruvedistrikt i Belgia) hvor han ble avskjediget fordi han var for ivrig..

Han ble igjen i Belgia for å studere kunst, fast bestemt på å spre lykke ved å skape skjønnhet. Arbeidene fra hans tidlige nederlandske periode er skarpt belyste sjangermalerier med dystre toner

I 1886 dro han til Paris for å være med broren hans Théo, som var sjef for Goupils galleri. I Paris studerte van Gogh sammen med Cormon, og han kunne ikke unngå å møte Pissarro, Monet, og Gauguin. Etter å ha møtt de nye impresjonistiske malerne prøvde han å etterligne teknikkene deres; hans meget mørke palett ble etter hvert lysere og han begynte å male med de korte penselstrøkene fra impresjonistisk stil. Han klarte likevel ikke å kopiere stilen helt, og utviklet sin egen mer dristige og ukonvensjonelle stil. I 1888 bestemte Van Gogh seg for å dra sørover til Arles, og han håpet vennene hans skulle bli med ham og hjelpe til med å grunnlegge en kunstskole. I Det gule huset håpet van Gogh at likesinnede artister skulle lage kunst sammen. Gauguin ble med ham, men med katastrofale resultater. Van Goghs nervøse temperament gjorde ham til en vanskelig følgesvenn og nattelange diskusjoner kombinert med å male hele dagen svekket helsen hans. Nær slutten av 1888 førte en hendelse til at Gauguin til slutt forlot Arles. Van Gogh fulgte etter ham med en åpen barberhøvel, ble etter hvert stoppet av Gauguin, men endte med å kutte av en del av sin egen øreflipp. Van Gogh begynte deretter å veksle mellom galskap og klarhet, og ble sendt til asylet i Saint-Remy for behandling.

I mai 1890, etter et par år på asylet, virket han mye bedre . To måneder senere døde han av det som antas å ha vært et selvpåført skuddsår «til det beste for alle.» I løpet av sin korte karriere opplevde han ikke så stor suksess, han solgte kun ett maleri og levde i fattigdom, underernært og overarbeidet. De pengene han hadde fikk han av broren hans, Theo, og de ble først og fremst brukt til kunstutstyr, kaffe og sigaretter.

Van Goghs beste verker ble produsert i løpet av mindre enn tre år, med en teknikk som vokste seg mer og mer lidenskapelig i penselstrøkene, i de symbolske og intense fargene, i overflatespenning, i bevegelse og vibrasjon av form og linje. Van Goghs uforlignelige fusjon av form og innhold er kraftig; dramatisk, lyrisk rytmisk, fantasifull og emosjonell, for som kunstner var han fullstendig oppslukt i forsøket på å forklare enten hans kamp mot galskapen eller hans forståelse av den åndelige essensen mellom menneske og natur.

Til tross for hans manglende suksess i løpet av livet lever van Goghs arv videre etter å skapt et varig inntrykk på kunstverdenen. Van Gogh blir nå sett på som en av de mest innflytelsesrike kunstnerne, og å ha bidratt til å legge grunnlaget for moderne kunst.

Topp 5 Berømte Malerier av Vincent Van Gogh

Vincent van Gogh solgte kun to malerier mens han levde. Nå anses han som en av de beste og viktigste malerne. De fleste av hans arbeider er blitt bevart og finnes på Van Gogh Museum i Amsterdam.

1. The Cafe Terrace on the Place du Forum

 

Verket er også kjent som Café Terrace at Night, og Van Gogh malte dette fordi han følte at scenen fremfor ham minte ham sterkt om en scene i en bok av Guy de Maupassant. Dette maleriet var den første gangen Van Gogh forsøkte å male en stjernehimmel, noe han gjentok med stor suksess i ‘Starry Night over the Rhone’, som nå er mest kjent som ‘Starry Night’ eller ‘Stjernenatt’. Interessant nok kan scenen Van Gogh malte i september 1888 fortsatt sees i dag stort sett uendret. Kun moderne belysning og mengder av turister markerer at tiden har gått sin gang. Kafeen er kjent som Café Van Gogh.

 

2. The Starry Night

Van Gogh behøvde ikke å gå langt fra sitt hjem i Det gule hus for å finne inspirasjon til, uten tvil, sitt mest kjente maleri, “Stjernenatt”. Etter kun ett minutts gange fra huset så Van Gogh et sterkt stjernelys og lysene fra kaia som ble reflektert i vannet i Rhinen. Bruk av farger var alltid viktig for Van Gogh, likeså i hans bilder av nattlige scener og hans forsøk på å fange både lyset fra stjernene og den nye kunstige belysningen som begynte å bli moderne på den tiden. Unikt nok malte ikke Van Gogh stjernene som små, enkelte lyspunkter, men ga dem sjenerøse glorier og viste Melkeveien som et bredt, lysende belte over himmelen. Hans karakteristiske penselstrøk og overdådige malingstykkelse kombineres for å skape et urealistisk landskap som, til tross for alt dette, taler til den oppdagelsesreisende i oss alle.

 

3. Solsikker

Van Gog malte 12 malerier av solsikker i løpet av livet , 5 i Paris og 7  i Arles. Serien ble Van Goghs kunstneriske signatur. Serien er vanligst referert til som Arles-serien. 4 av solsikkene er originale malerier , men 3 er kopier.

4.Irisene

Van Gogh malte Irisene mens han bodde i et asyl, dog før han hadde sitt første store sykdomsangrep. Han sa at ø arbeide med malerier holdt ham tilregnelig , og forsinket utbruddet av den første galskapen.Mlaeriet er  overraskende fredelig, og manglerspenningen som er fremtredende i mange av hans ,spesielt senere,verker , med en livlig vekst av hovedsakelig blå iris men en eller to hvite som kjemper seg gjennom. Blomstene er skissert med sterke farger, noe som gir malerier et sjarmerende hint av en stiliset karikatur.

 

5. Soverom i Arles

Van Gogh valgte sitt soverom i det gule huset i Arles som objekt. Han malte “Soverom i Arles” mens han ventet på besøk fra Paul Gauguin i oktober 1888. Van Gogh beskriver i sine brev tre versjoner av dette maleriet. De tre versjonene kan skilles ved å se på de små bildene på veggen over sengen.

 

HVORDAN DØDE VINCENT VAN GOGH?

 

I århundrer har kunsthistorikere hevdet at Vincent Van Gogh døde av selvmord på slutten av 1800-tallet. En ny biografisk film ønsker imidlertid å utfordre denne historien ved å skildre Van Goghs død som et drap.

Med Willem Dafoe som Van Gogh hadde At Eternity’s Gate premiere på filmfestivalen i Venezia på mandag. Filmen følger den nederlandske kunstneren i sine voksne år på reise fra Nederland til Sør-Frankrike, mens han tilbringer tid både inne og ute av mentale institusjoner og lever livet til en fattig maler i Paris på 1880-tallet.

 

En av filmens mest sjokkerende scener er skildringen av Van Goghs død. Det antas i stor grad at Van Gogh døde i en alder av 37 år fra et selvpåført pistolskudd i magen, men i filmen dør kunstneren etter å ha blitt skutt som følge av en slåsskamp med en gjeng ungdommer i Auvers-sur-Oise, utenfor Paris, i 1890.

 

Summary
0 comments
4 likes
Prev post: HVORDAN VELGE ABSTRAKT KUNST FOR HJEMMET DITTNext post: 10 Grunner til å Kjøpe Kunst

Related posts

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *